Verschil tussen NFS en SambaNFS vs Samba

Network File System (ook wel bekend als NFS) is een protocol ontwikkeld door Sun Microsystems. Het stelt een gebruiker op een computer om bestanden over een netwerk C lijkt op de manier waarop men toegang lokale opslag worden verzonden. Het komt het meest voor in systemen met een vergelijkbare samenstelling van het UNIX-systeem; Maar het is ook beschikbaar voor andere systemen, zoals Mac OS, OpenVMS, Microsoft Windows, Novell NetWare en IBM AS / 400.

Samba is een re-implementatie van SMB / CIFS-netwerkprotocol (wat betekent dat een re-imaging van Server Message Block C of Common Internet File System). Net als bij de NFS, Samba draait meest natuurlijk op een systeem met kwaliteiten niet in tegenstelling tot die van de UNIX-systemen. Het wordt standaard geleverd met bijna elke Linux-distributie, en wordt gebruikt als een basis systeem dienst op alle andere UNIX-gebaseerde systemen.

NFS heeft een aantal varianten: Het oorspronkelijke versie NFS werd uitsluitend gebruikt voor interne experimenten. Zodra wijzigingen werden toegevoegd aan dit protocol werd twee versie uitgebracht. NFSv2 werd oorspronkelijk gebruikt volledig via UDP (dat is het User Datagram Protocol, dat is een van de belangrijkste leden van de Internet Protocol Suite). Het doel loopt volledig via UDP was het protocol staatloze houden (dat wil zeggen een server die elk verzoek verzonden over als een transactie onafhankelijk van een vorige aanvraag behandelt). NFSv3 was een reactie op de toename transportlaag protocol. NFSv4 onder meer verbeteringen om de prestaties en sterke gemandateerd beveiliging. Het is ook de eerste versie van een stateful protocol bevatten (dat wil zeggen een protocol met een complete set van eigenschappen om een ​​waarnemer verzonden door een object via een of meerdere kanalen).

Samba heeft ook meerdere versies. De nieuwste permutaties mogelijk bestands- en printerdeling tussen meerdere computers die werken met Windows en / of UNIX. Het geeft uitvoering aan tientallen diensten, en ongeveer 12 protocollen. Samba maakt het ook mogelijk een netwerk te delen voor bepaalde UNIX directories (met inbegrip van hun submappen). Voor degenen die Microsoft Windows gebruiken, deze lijken normale Windows-mappen die toegankelijk zijn via het netwerk bent. Degenen die gebruik maken van UNIX hebben de mogelijkheid om ofwel de montage (dat wil zeggen, om hun bestandssystemen klaar voor gebruik te maken) van het netwerk te delen rechtstreeks via hun eigen bestand structuur of met behulp van een hulpprogramma.Overzicht:

1. NFS is een protocol waarmee een gebruiker toegang tot bestanden via een netwerk; Samba is in wezen een re-imaging van het Common Internet File System.